Er en skuddsikker vest ulovlig i Norge?

I Norge trenger man ikke registrere for å bruke sin vest, på grunn av regjeringen ikke har lagt frem lovforslag omkring forbud eller registrering av bruk og kjøp av skuddsikre vester.

 

Vi anbefaler fortsatt at du leser deg opp på lovverket som gjelder i landet du oppholder deg i før du kjøper eller bruker skuddsikre vester. Du kan eventuelt kontakte politiet i gjeldende land.

Hva kalles en skuddsikker vest på Engelsk?

 

Direkte oversatt kalles en skuddsikker vest på Engelsk for en “bullet proof vest”. Du kan også høre andre betegnelser som f.eks body armour og plate carrier. 

 

Hva betyr skuddsikker?

Ingen skuddsikker vest kan stoppe alle skudd. Men en skuddsikker vest stopper forskjellige typer prosjektiler og fragmenter. 

 

Mange tror at alle skuddsikre vester beskytter mot kniver, pil og panserbrytende ammunisjon. Det er ikke sant, fordi prosjektilers spisser kan bryte gjennom fibrene i vesten. Det krever særlige stikksikre vester for å stoppe kniver og lignende.

De produseres etter Den Amerikanske standard for skuddsikre vester som er fastsatt av National institute of Justice, og derfor heter standarden NIJ. Vesten bedømmes etter denne skalaen:

 

 

De skuddsikre vestene fra Protection Group Danmark beskytter på NIJ level 3A eller NIJ level 4 med tilleggsprodukter. Finner dem her

Hvordan virker en skuddsikker vest?

Det er en utbredt misforståelse at en skuddsikker vest avbøyer skuddet. En skuddsikker vest er lagd av mange forskjellige lag av materiale. Materialene fanger opp kulen, absorberer dens energi, og fordeler energien over et større område, slik at kroppen kan tåle det. Bæreren får fortsatt all energien fra skuddet, som kan gi skader eller blåmerker, men det er bedre enn å dø av skuddet.

Hva koster en billig stikksikker vest?

I verste fall kan den koste livet ditt, hvis du kjøper noe billig av dårlig kvalitet. Protection Group Danmark stikksikre vester er lagd i Danmark og Europa, fordi vi vil være sikre på at kvaliteten er i orden. Du kan se våres utvalg av stikksikre vester her.

Hva er den beste skuddsikre vest?

Den beste skuddsikre vest er den som virker, når du trenger den. Hvilken skuddsikre vest, som er best for deg kommer an på bl.a:

  • Hvilke skudd skal den stoppe?

  • Skal den være skuddsikker, stikksikker eller begge deler?

  • Hva er vestens vekt?

  • Hvordan sitter vesten på kroppen?

  • Hvilket ekstrautstyr kan monteres på vesten?

  • Hva koster den?

 

Kvaliteten kan være veldig varierende når du kjøper billige skuddsikre vester, når du ikke vet hvor eller av hvem de er produsert.  Protection Group Danmarks skuddsikre vester er produsert i Danmark og Europa, og kvaliteten holder høy standard og produseres etter gjeldende regelverk og anbefalinger. Vi anbefaler at du holder deg til anerkjente merker fra troverdige produsenter, fordi de få hundre kronene man kan spare, er ikke verdt å risikere ditt liv for. Du kan se våres utvalg av skuddsikre vester her.

 

Hvilken skuddsikker vest bruker politi og militær?

Politi og militær offentliggjør ikke hvilken skuddsikker vest man bruker - av helt åpenbare grunner. 

Hva koster en skuddsikker vest?

Det avhenger av hvilke våpen, den skal stoppe samt hvilke muligheter for tilpasning og ekstrautstyr du er ute etter. Protection Group Danmark selger disse skuddsikre vestene og her kan du se hvilken, som passer best til deg. 

Kan jeg kjøpe en skuddsikker vest brukt, f.eks. på Finn?

Ja, det er mulig å kjøpe en skuddsikker vest brukt. Men nei ikke kjøp brukt, fordi du er ikke sikker på, hva den har vært utsatt for og du har ingen garanti for at den virker. 

Når det kommer til sikkerhet er det viktigste å være sikker, men når man kjøper brukt vet man ikke det så bruk heller de ekstra hundre kronene på å få tak i noe ordentlig.

 

Hvis du vil ha en ny, billig og god skuddsikker vest, så se nærmere på PGD-Beta.